Makaron z kurczakiem imbirowym


Ciąg dalszy fascynacji kuchni orientalnej. Dzisiaj wyśmienite danie jednogarnkowe, kurczak w imbirze ..i nie tylko :). Jest to danie o bogatym aromacie mleka kokosowego, imbiru i innych przypraw. Przyrządzenie trwa kilka minut.


Podstawą dania jest chiński cienki makaron. Składniki do dań z kuchni orientalnej znajdziecie w sklepie Sklep.naSushi.pl.

Składniki na 4 porcje:
  • 35 dag piersi kurczaka
  • 25 dag młodej cukinii
  • 30 dag bakłażana, (u mnie bez)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • kawałek świeżego imbiru (ok.5 cm ), obrany i bardzo drobno posiekany
  • 6 dymek, pokrojonych z jasną częścią szczypioru
  • 2 łyżeczki zielonej pasty carry lub 2 łyżeczki proszku carry
  • 1 i 2/3  szklanki mleczka kokosowego z puszki, (400 ml)
  • 2 szklanki wywaru z kurczaka
  • 10 dag cienkiego makarony chińskiego
  • 3 łyżki świeżej kolendry lub natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

1.Pierś kurczaka pokrój na niewielkie kawałki. Cukinie przekrój na pół wzdłuż, a następnie każdą połówkę pokrój w półplasterki. Bakłażan pokrój na kawałki podobnej wielkości.
2. W dość dużym płaskim rondlu rozgrzej olej, włóż kawałki kurczaka i podsmaż je do lekkiego zrumienienia. Wyjmij łyżką cedzakową na talerz.
3. Jeżeli trzeba dolej łyżkę oleju, włóż imbir, dymkę i smaż przez 3 minuty. Włóż kawałki cukinii i smaż jeszcze przez 2-3 minuty (powinny się lekko zrumienić). Włóż pastę carry i smaż jeszcze minutę. Wlej mleko kokosowe, wywar z kurczaka, włóż kawałki bakłażana i podsmażone już kawałki kurczaka.
4. Rondel przykryj i duś potrawę przez 10 minut. Włóż makaron i duś jeszcze przez 5 minut (być może trzeba jeszcze dodać trochę wywaru lub wody, żeby makaron nie przywarł do dna). Wsyp kolendrę, wlej sok z cytryny, ewentualnie przypraw do smaku.Podawaj gorące.

Źródło ,,kuchnia Azjatycka,,

0 komentarze :