Jagody goji są uważane za najzdrowsze owoce świata, nazywane są czerwonymi diamentami. Spożywanie ich ma zapewnić długie i zdrowe życie. Tak więc codzienna dawka nalewki z owoców goji zapewni nam solidna dawkę antyutleniaczy, minerałów, witamin i wielu innych składników :)
Moje owoce jagód goji pochodzą od sprawdzonego sprzedawcy, czyli od Owocowego Raju :).
Składniki na nalewkę:
- 30 dag suszonych jagód goji
- 1 litr wódki
- 2-3 łyżki prawdziwego miodu
1. Owoce goji zalewamy wódką w dużym słoju, lub w gąsiorze. Wierzch słoja przykrywamy bawełnianą, lnianą lub jedwabną tkanina i obwiązujemy sznurkiem. Owoce wchłoną prawie cały alkohol. Słój odstawiamy na 6-8 tygodni. 2. Wymacerowane jagody goji odcedzamy przez gazę, a następnie dobrze odciskamy owoce. Gotową nalewkę mieszamy z miodem i zlewamy do butelek.
3. Można dodać więcej alkoholu jeśli chcecie uzyskać płyn o mniejszym stężeniu jagód, moja nalewka na konsystencję syropu i kolor czekolady, w smaku słodka ze zdecydowanym owocowym posmakiem.
oo to ja już wiem jaka naleweczkę zamawiam;)
OdpowiedzUsuńCzy można do tej nalewki użyć świeżych jagód goji? I jak to ewentualnie przeliczyć?
OdpowiedzUsuń