Nalewka z jagód goji na miodzie


Jagody goji są uważane za najzdrowsze owoce świata, nazywane są czerwonymi diamentami. Spożywanie ich ma zapewnić długie i zdrowe życie. Tak więc codzienna dawka nalewki z owoców goji zapewni nam solidna dawkę antyutleniaczy, minerałów, witamin i wielu innych składników :)

Moje owoce jagód goji pochodzą od sprawdzonego sprzedawcy, czyli od Owocowego Raju :).

Składniki na nalewkę:
  • 30 dag suszonych jagód goji
  • 1 litr wódki 
  • 2-3 łyżki prawdziwego miodu


1. Owoce goji zalewamy wódką w dużym słoju, lub w gąsiorze. Wierzch słoja przykrywamy bawełnianą, lnianą lub jedwabną tkanina i obwiązujemy sznurkiem. Owoce wchłoną prawie cały alkohol. Słój odstawiamy na 6-8 tygodni. 2. Wymacerowane jagody goji odcedzamy przez gazę, a następnie dobrze odciskamy owoce. Gotową nalewkę mieszamy z miodem i zlewamy do butelek. 
3. Można dodać więcej alkoholu jeśli chcecie uzyskać płyn o mniejszym stężeniu jagód, moja nalewka na konsystencję syropu i kolor czekolady, w smaku słodka ze zdecydowanym owocowym posmakiem.



Domowy Wyrób

2 komentarze :

  1. oo to ja już wiem jaka naleweczkę zamawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy można do tej nalewki użyć świeżych jagód goji? I jak to ewentualnie przeliczyć?

    OdpowiedzUsuń