Szparagi w occie jabłkowym


Delikatny, kwaskowaty przysmak na czas gdy skończy się sezon szparagowy.



Składniki :
  • 1 kg szparagów 
  • 1 szklanka octu jabłkowego lub winnego
  • 1/2 łyżeczki ziarenek białego pieprzu
  • gałązka świeżego estragonu, (można go zastąpić suszonym estragonem)
  • sól

1.Szparagi obrać, przyciąć na rozmiar słoików, blanszować 3 minuty w osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Włożyć do słoików.
2. Przygotować marynatę: ocet wymieszać z odpowiednią ilością wywaru ze szparagów. Przyprawić do smaku cukrem, (ok.1/2 łyżeczki). Gorącą marynatą zalać szparagi tak, aby były całkowicie przykryte. Słoiki szczelnie zamknąć. Pasteryzować 40-50 minut w tem. 95 C. Przechowywać 4 do 5 mięsiecy.


Ponieważ szparagi trzeba przyciąć na wysokość słoików, pozostaje sporo odrzutów. Te odcięte części można ugotować w wodzie pozostałej z blanszowania. Wyjąć i zmiksować, delikatnie rozprowadzić wywarem. Przyprawić do smaku i już gotowa zupa - krem ze szparagów.

Źródło ,,Przetwory ,, Szparagi

0 komentarze :