Truskawkowe pole



Bita śmietana i truskawki :), a do tego lekki biszkopt, wyśmienite ciasto!



Upiec dwa cienkie biszkopty, każdy piec oddzielnie:
Składniki na 1 biszkopt:
  • 3 jaja
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Oddzielić białka od żółtek, ubić na sztywno pianę z białek. Dodać cukier, miksować, dodać żółtka i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na dużą blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 170C, przez ok 35-40 minut. 



Masa truskawkowa:
  • 1 kg świeżych lub mrożonych truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
Truskawki przekroić i włożyć do garnka, dodać 1/3 szklanki wody i chwilę poddusić pod przykryciem. Dodać suche galaretki, wymieszać i jeszcze chwilę razem gotować bez przykrycia. Odstawić do przestudzenia.

Masa z bitej śmietany:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki żelatyny, można ją kupić w sklepie www.Skworcu.com.pl
  • cukier puder do smaku
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody. Śmietanę ubić, dodać cukier puder i letnią żelatynę.

Wierzch ciasta:
  • 1/2 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe przygotować wg. przepisu
Przełożenie ciasta:
Biszkopt, masa truskawkowa, biszkopt, masa z bitej śmietany, truskawki, zalać tężejącą galaretką.


Źródło ,,ciasta siostry Anastazji,,







0 komentarze :