Afrykańczyk jest pyszny, zdecydowanie ścisła czołówka moich ulubionych ciast! Mak znajdziecie na stronie www. Skworcu.com.pl.
Ciasto makowe:
- 15 dag margaryny
- 8 jaj
- 20 dag cukru pudru
- 10 dag płynnego miodu
- 1 mała łyżeczka kakao
- 30 dag maku
- 4 płaskie mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody
Placek biały:
- 6 białek
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1/2 szklanki maki pszennej
- 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
- 1 kg jabłek
- 2 galaretki dowolnego koloru
- 1 łyżka masła
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło rozgrzać, dodać jabłka, poddusić pod przykryciem, dodać suche galaretki, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić bez przykrycia.
Krem:
- 6 żółtek
- 1/2 litra mleka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 35 dag masła
- 1 cukier waniliowy
Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół.
Przełożenia ciasta:
Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa.
źródło ,, ciasta siostry Anastazji ,,
Pyszne ciacho!!!! w poniedziałek będę piekła drugi raz:))))Najpierw zrobiłam próbę przed Swiętami:)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że przepadło do gustu :), pozdrawiam :)
UsuńOj, a w cieście masowym 4 płaskie co? Łyżki? Będę robić bo brzmi smakowicie.
OdpowiedzUsuńTak monia1707 4 płaksie łyżki mąki pszennej :), pozdrawiam serdecznie!
Usuń