Składniki na 1 bochenek:
- 50 dag maki pszennej
- 2 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 4 łyżki ciepłego mleka
- 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
1. Lekko natłuścić formę. Przesiać sól i mąkę do dużej miski. W dzbanku rozetrzeć drożdże z połową ciepłej wody. Dodać resztę wody.
2. Wlać drożdże z wodą w zagłębienie w mące i wymieszać palcami z odrobiną maki. Stopniowo zagarniać mąkę od strony krawędzi miski, wyrabiając zwarte, gładkie ciasto.
3. Posypać ciasto odrobiną mąki i postawić ciasto w ciepłym miejscu, by wyrosło. Po 20 minutach w cieście pojawią się pęcherzyki powietrza. Dodać wtedy mleko i resztę mąki. Wyrobić zwarte ciasto.
4. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać 20 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Włożyć je do natłuszczonej miski, przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na 60-70 minut.
5. Przekłuć ciasto nożem i wyłożyć je na stolnicę oprószoną mąką, zagnieść i ułożyć w przygotowanej formie. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 20 - 30 minut, żeby wyrosło.
6. Ostrym narzędziem można naciąć bochenek wzdłuż, oprószyć mąką i odstawić na 10-15 minut.
7. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Piec 15 minut, potem zmniejszyć tem . do 200 C i piec jeszcze 20 - 25 minut, aż chleb się przyrumieni. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę do wystygnięcia.
Źródło ,, encyklopedia chleba ,,
świeży chleb jest najlepszy na świecie!
OdpowiedzUsuń