Sajgonki z wieprzowiną i makaronem chińskim

Sajgonki są dobre na każdą porę roku , można je dowolnie komponować , jak tylko chcecie! . Różnorodność składników do kuchni orientalnej znajdziecie na stronie www.sklep.naSushi.pl.


Składniki na ok 20-24 sztuki :
  • 6-7 suszonych grzybów mun
  • 12-15 dag makaronu chińskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchew lub dwie małe
  • 40 dag mielonej wieprzowiny
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • świeży imbir, ok. 2 - 3  cm korzenia do starcia
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki
  • 25-30 dag papieru ryżowego, okrągły lub kwadratowy
  • kiełki fasoli mung wg.uznania  
  • oliwa
  • pieprz
  • sól



Sos sojowy:
  • 1/4 szklanki sosu sojowego
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżeczka sezamu



1. Grzyby mun moczyć w ciepłej wodzie przez ok. 1 godzinę, następnie obgotować przez 5 minut. Odcedzić, ostudzić i drobno posiekać.
2. Makaron wrzucić do lekko osolonej gotującej się wody i gotować 2-3 minuty, odcedzić, wystudzić. Następnie drobno pokroić.
3. Rozgrzać oliwę na dużej patelni. Marchew i imbir zetrzeć na drobnej tarce, cebulę i czosnek drobno pokroić. Wszystkie składniki obsmażać na oliwie, dołożyć również grzyby. Smażyć razem przez kilka minut, dodać mięso, dalej obsmażać. Na koniec dodać sos sojowy, ocet ryżowy, makaron, wymieszać i razem chwilę smażyć. Doprawić do smaku i dodać świeżą natkę pietruszki.
4. Na talerzu przygotować ciepłą wodę, zanurzać w niej papier ryżowy przez kilka sekund aby zmiękł, następnie nadziewać przygotowanym farszem i zwijać jak naleśniki.
5. Przygotowane sajgonki odstawiamy na ok. 30-60 minut, aby obeschły przed smażeniem , w innym wypadku rozpadną się na patelni. Smażymy w głębokim tłuszczu, odsączamy na papierze kuchennym. Podajemy gorące z ulubionym sosem.



0 komentarze :