Kruchy sernik i wilgotny rabarbar....bajka w ustach ....czas rabarbarowy, więc grzech nie skorzystać !
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 kostki margaryny
- 2 żółtka
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę serową:
- 80 dag sera białego
- 5 jaj
- 3 białka
- 1 szklanka cukru kryształu
- skórka otarta z całej cytryny
- 1 budyń waniliowy
- cukier waniliowy
- pół kostki roztopionej margaryny
Ser zmielić dwa razy. Żółtka ubić na pulchną masę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser, miksować, dodać budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia.
Masa z rabarbaru:
- 1 kg rabarbaru
- 5 dag cukru kryształu
- 100 ml wody
- 1 czerwona galaretka
0 komentarze :