Sernik z rabarbarem



Kruchy sernik i wilgotny rabarbar....bajka w ustach ....czas rabarbarowy, więc grzech nie skorzystać !

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 żółtka
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
Ciasto dobrze wyrobić, wyłożyć spód blaszki. 



Składniki na masę serową:
  • 80 dag sera białego 
  • 5 jaj 
  • 3 białka
  • 1 szklanka cukru kryształu 
  • skórka otarta z całej cytryny 
  • 1 budyń waniliowy
  • cukier waniliowy 
  • pół kostki roztopionej margaryny 

Ser zmielić dwa razy. Żółtka ubić na pulchną masę z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać ser, miksować, dodać budyń, roztopioną margarynę, skórkę startą z cytryny. Dokładnie wymieszać masę serową z pozostałymi składnikami, aby była gładka. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać je w ser. Gotową masę serową wylać na przygotowane ciasto. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika i piec przez ok. 30 minut, następnie temperaturę obniżyć do 175 C, i piec jeszcze 30 minut. Gotowy sernik odstawić do wystygnięcia.



 Masa z rabarbaru:
  • 1 kg rabarbaru
  • 5 dag cukru kryształu 
  • 100 ml wody
  • 1 czerwona galaretka
Rabarbar umyć, oczyścić z włókien, pokroić na małe kawałki od 1-2 cm. Do dużego rondla wlać wodę, wsypać cukier i pokrojony rabarbar. Gotować ok. 5 minut, odcedzić. Wodę z gotowania zlać, rozpuścić wodą aby łącznie było 1/2 litra płynu i rozpuścić w tym galaretę. Odstawić do wystudzenia. Na przestudzony sernik rozłożyć równo rabarbar i zalać tężejącą galaretką. Można również rabarbar włożyć do galaretki, kiedy lekko stężeje przełożyć na ciasto.


Rabarbalove Rabarbalove Lato w pełni!

0 komentarze :