Laski wanilii i cukier brązowy ,trzcinowy lub kokosowy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.
Składniki:
- 2 kg truskawek
- 1/2 litra wody
- 60 dag cukru kokosowego lub trzcinowego,ew. cukier kryształ
- 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 3 laski wanilii
- sok z dużej cytryny
1. Zdrowe, dojrzałe truskawki oszypułkować, a następnie każą truskawkę kroimy na 2-3mm plasterki.
2. Do dużego rondla wlewamy wodę,(1 szklankę wody zostawiamy do rozpuszczenia mąki). Pokrojone truskawki wrzucamy do zimnej wody w rondlu, dodajemy sok z cytryny i przekrojone wzdłuż laski wanilii. Podgrzewamy i doprowadzamy do gotowania.
3.Do gotujących się truskawek dodajemy rozpuszczoną w wodzie mąkę. Gotujemy ok. 15 minut, a na sam koniec wsypujemy cukier i jeszcze chwilę razem gotujemy, aby rozpuścić cukier. Rondel ściągamy z ognia, aby frużelina się nie przypaliła.
4. Gorącą frużelinę nalewamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy w 95 C, przez 10 minut.
Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php
0 komentarze :