A więc zalewamy ogórki małosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju.
Po pierwszym dniu....
Po drugim dniu...
Dzień trzeci, czwarty, piąty...
Składniki:
- 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze
- wiązka kopru
- 5-6 ząbków czosnku
- mały korzeń chrzanu
- 4-5 liści wiśni
- 3 litry wody
- 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna
Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również układać w słojach i pasteryzować na zimę .
Cały rok na nie czekam :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze kilka razy nastawiam nowy słój z ogórkami i zawsze szybko znikają :-)
UsuńOjej oczami można jesć, przepysznie wyglądają i wspaniale ukiszone. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na ogóreczka :)
UsuńWarto dać też z łyżeczkę cukru - wtedy są mega chrupiące
OdpowiedzUsuńA gdzie taki słój kupić
OdpowiedzUsuń