Ogórki małosolne



A więc zalewamy ogórki małosolne. Macie okazję zobaczyć dzień po dniu co się dzieje w ogórkowym słoju.

Po pierwszym dniu.... 


Po drugim dniu...



Dzień trzeci, czwarty, piąty...



Składniki:
  • 2-3 kg ogórków, im mniejsze tym lepsze
  • wiązka kopru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • mały korzeń chrzanu
  • 4-5 liści wiśni
Solanka:
  • 3 litry wody
  • 4 łyżki soli, tradycyjna łyżka do zupy, ani kopiasta ani płaska, powiedzmy, że pełna
Gotujemy wodę z solą, studzimy i zalewamy nią ogórki. Wierzch obciążamy talerzykiem.

Po ok. 4-5 dniach powinny być gotowe, zmienią kolor na oliwkowy. Najlepsza temperatura otoczenia to ok 20 C, w wyższej proces fermentacji może być zbyt szybki. Gotowe ogórki małosolne są chrupkie i twarde. Ogórki z solanką można również układać w słojach i pasteryzować na zimę .




4 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. U mnie zawsze kilka razy nastawiam nowy słój z ogórkami i zawsze szybko znikają :-)

      Usuń
  2. Ojej oczami można jesć, przepysznie wyglądają i wspaniale ukiszone. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń