Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
Ciasto :
- 30 dag mąki pszennej
- 15 dag margaryny
- 1 jajo
- 1 żółtko
Masa serowa:
- 35 dag sera owczego
- 1 pęczek szczypiorku
- 15 dag żółtego sera gołdy
- 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
- 1/2 łyżeczki soli
- łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
- 100 ml słodkiej śmietany
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- świeżo starty czarny pieprz
- 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jaja
- 4 żółtka
1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce.
3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy.
5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.
0 komentarze :