Pikantny ser owczy zapiekany w cieście

Super dodatek na małe i duże przyjęcia. Będzie świetnie pasował na grilla, jak również na elegancki obiad jako przystawka. Jako, że mieszkam na południu Polski do wyrobu tego sera użyty został owczy bundz.



Składniki na 1 tortownicę, o średnicy 26 cm :
Ciasto :
  • 30 dag mąki pszennej
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
Masa serowa:
  • 35 dag sera owczego
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 15 dag żółtego sera gołdy
  • 2 łyżeczki ostrej mielonej papryki czerwonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • łyżka masła i łyżka mąki na zasmażkę
  • 100 ml słodkiej śmietany
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • świeżo starty czarny pieprz
  • 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 jaja
  • 4 żółtka
Po przyprawy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy na www.Skworcu.com.pl.



1. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i wyłożyć nim spód i boki formy, odstawić do lodówki na 30 minut.
2. Ser rozgnieść w miseczce, zetrzeć gołdę na tarce. 
3. W dużym rondlu roztopić mało, dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Do zasmażki dodać słodką śmietankę cały czas mieszając. Dodać sery i starannie wymieszać. Zdjąć z ognia. Dodać jaja i żółtka, pokrojony szczypior i wszystkie przyprawy, (można przygotować ser bez ostrej papryki, będzie wtedy delikatny w smaku). Bardzo dokładnie wszystko ze sobą połączyć. Przelać do formy z przygotowanym ciastem.
4. Piekarnik rozgrzać do 175 C i zapiekać ciasto serowe przez ok. 1 godzinę. Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia, zanim je pokroimy. 
5. Podawać ze świeżą sałatą i plastrami pomidora.





0 komentarze :