Grzyby po węgiersku

Jako, że kocham chodzić na grzyby, to mam dla Was kolejny przepis. Marynować można zarówno kapelusze jak również nóżki. Można mieszać różne rodzaje grzybów. Jeśli chcecie takie piękne kapturki na słoiki to koniecznie zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny !



Przepis podaje na średniej wielkości durszlak:
  • 1 pełny durszlak grzybów
  • 6 dużych cebul
  • 2 koncentraty pomidorowe
  • 2-3 liście laurowy 
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprz
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • pól szklanki octu 10%
  • 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku
  • 2 do 4 łyżek stołowych magi
  • oliwa lub olej


1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki.
2. Grzyby obgotowujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody.
3. Na dużej patelni lub w rondlu podpiekamy  cebulkę na oleju.
4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, .na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy.
5. Gorącą masę grzybowo pomidorową kłaść do słoików i pasteryzować przez 10 minut.



1 komentarz :