- 1 pełny durszlak grzybów
- 6 dużych cebul
- 2 koncentraty pomidorowe
- 2-3 liście laurowy
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 4-5 ziaren pieprz
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- pól szklanki octu 10%
- 2 duże łyżki stołowe ostrej papryki w proszku
- 2 do 4 łyżek stołowych magi
- oliwa lub olej
1. Grzyby czyścimy, jeśli jest potrzeba to myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub w paseczki.
2. Grzyby obgotowujemy przez ok. 10-12 min. od czasu kiedy woda zacznie wrzeć, dodajemy łyżkę soli do wody.
3. Na dużej patelni lub w rondlu podpiekamy cebulkę na oleju.
4. Do cebuli dodajemy kolejno wszystkie przyprawy, .na końcu koncentraty pomidorowe i odcedzone obgotowane grzyby.Wszystko razem dokładnie mieszamy.
5. Gorącą masę grzybowo pomidorową kłaść do słoików i pasteryzować przez 10 minut.
bardzo ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńWlasnie robie
OdpowiedzUsuń