Składniki:
- 7 dużych rzodkiewek
- 7 ogórków kiszonych
- 3 jaja
- kilka liści zielonej sałaty
- saszetka oleju kujawskiego z bazylią
- kilka gałązek koperku
- 3-4 plastry mango
- sól
- pieprz
1. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić część na połówki, a część w drobną kostkę. Ogórki pokroić w słupki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki pomieszać. Dodać pieprzu i soli wg. uznania.
2. Z mango wyciąć podłużne plastry. Na płaskim talerzu ułożyć liście sałaty, wypełnić rzodkiewkowo - ogórkowym nadzieniem, na każdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu.
3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem.
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Mango i kiszone? Kombinacja zaskakująca, ale niebanalna. Aż mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńWłaśnie zjedliśmy z mężem na kolację, polecam :-), pyszna kombinacja smaków :-)
UsuńSałatka z jajkiem w takim zestawie musi być smaczna. Lubię. Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie. :)
OdpowiedzUsuń