Sałatka z rzodkiewek, ogórków i mango

Zdrowo i kolorowo!, to jest to co lubię na talerzu :). Fantastyczna mieszanka, w dressingu bazyliowym.


Składniki:
  • 7 dużych rzodkiewek
  • 7 ogórków kiszonych
  • 3 jaja
  • kilka liści zielonej sałaty
  • saszetka oleju kujawskiego z bazylią
  • kilka gałązek koperku
  • 3-4 plastry mango
  • sól
  • pieprz

1. Jaja ugotować na twardo, ostudzić i pokroić część na połówki, a część w drobną kostkę. Ogórki pokroić w słupki, rzodkiewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki pomieszać. Dodać pieprzu i soli wg. uznania.
2. Z mango wyciąć podłużne plastry. Na płaskim talerzu ułożyć liście sałaty, wypełnić rzodkiewkowo - ogórkowym nadzieniem, na każdym liściu położyć pół lub ćwierć jajka oraz plaster mango. Koper drobno posiekać i posypać po wierzchu.
3. Sałatkę wykańczamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku bazylii. Podajemy z pieczywem.



Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl



3 komentarze :

  1. Mango i kiszone? Kombinacja zaskakująca, ale niebanalna. Aż mam ochotę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie zjedliśmy z mężem na kolację, polecam :-), pyszna kombinacja smaków :-)

      Usuń
  2. Sałatka z jajkiem w takim zestawie musi być smaczna. Lubię. Pozdrawiam i dziękuję za udział w konkursie. :)

    OdpowiedzUsuń