Walijskie chleby z doniczek


Te chleby doprawia się zazwyczaj szczypiorkiem, szałwią, natką pietruszki i czosnkiem, choć można użyć innych ziół. Jeśli lubimy bardziej intensywny smak, możemy też dodać do ciasta nieco surowej, posiekanej cebuli i tartego sera.


Nowe, nieużywane gliniane doniczki należy starannie umyć, natłuścić olejem w środku oraz na zewnątrz i wstawić kilka razy do piekarnika nagrzanego do tem. 200 C na 30-40 min, na przykład przy pieczeniu potraw.



Składniki na dwie doniczki chleba:
  • 12 dag mąki razowej
  • 35 dag mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 5 dag roztopionego masła
  • 2/3 szk ciepłego mleka
  • 1/2 szk wody
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej świeżej szałwii
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
  • ziarna kopru włoskiego do posypania dostępnego na stronie www.Skworcu.com.pl


1. Natłuścić olejem dwie gliniane doniczki, można również wyłożyć je papierem do pieczenia, wtedy mamy pewność, że bez kłopotu wyjmiemy upieczony chleb. Przesiać mąkę i sól do dużej miski i zrobić zagłębienie w środku. Starannie rozetrzeć drożdże z odrobiną mleka. Wlać pozostałe mleko i wymieszać. Nalać do zagłębienia i oprószyć odrobiną mąki zebranej z krawędzi miski. Przykryć miskę i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut.
2. Dodać wodę, roztopione masło, zioła i czosnek. Wyrobić ciasto. Jeśli bardzo się klei podsypywać mąką pszenną podczas wyrabiania. Zagniatać 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne.
3. Włóż ciasto do natłuszczonej miski, przykryj natłuszczoną folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 1 i 1/2 godziny, żeby wyrosło i podwoiło objętość.
4. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i przekłuć je nożem. Podzielić na dwa kawałki. Uformować i włożyć do doniczek, (powinny być wypełnione do połowy). Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 40 minut.
5. Rozgrzać piekarnik do tem. 200 C. Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami kopru włoskiego. Piec 40-50 minut, aż bochenki się przyrumienią . Ostudzić je na metalowej kratce.



Źródło ,, encyklopedia chleba,,

0 komentarze :