Składniki:
- 3 średnie buraczki czerwone
- mała czerwona cebula
- 10 dag sera koziego
- 2 łyżeczki orzechów pinii
- dressing z oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią do polania
1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 1 godziny. Upieczone buraczki rozwijamy, studzimy, obieramy z łupinki i kroimy na cienkie plasterki.
2. Na talerzu układamy buraczki w plastrach, następnie dajemy krążki cebuli i lekko solimy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi i drobno pokrojonym serem.
3. Przed samym podaniem polewamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku czosnku i bazylii.
Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl
Bardzo dziękuję za zgłoszenie tej apetycznej salatki.:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńmusi być pyszna ! :)
OdpowiedzUsuń