Sałatka z pieczonych buraczków i koziego sera

Pieczone buraczki są przepyszne :), a jak je podrasować kozim serem i orzeszkami piniowymi to już niebo w gębie!



Składniki:
  • 3 średnie buraczki czerwone
  • mała czerwona cebula
  • 10 dag sera koziego
  • 2 łyżeczki orzechów pinii
  • dressing z oleju kujawskiego z czosnkiem i bazylią do polania

1. Buraczki myjemy, owijamy w folię aluminiową i zapiekamy w piekarniku ok. 1 godziny. Upieczone buraczki rozwijamy, studzimy, obieramy z łupinki i kroimy na cienkie plasterki.
2. Na talerzu układamy buraczki w plastrach, następnie dajemy krążki cebuli i lekko solimy. Wierzch posypujemy orzeszkami piniowymi i drobno pokrojonym serem.
3. Przed samym podaniem polewamy dressingiem z oleju kujawskiego o smaku czosnku i bazylii.



Przepis bierze udział w konkursie "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis ZpierwszegoTloczenia.pl


2 komentarze :