Powoli trzeba pomyśleć o zapasach w spiżarni. Przez dwa dni smażyłam konfitury z wiśni, a dzisiaj już zamknięte w słoiczkach. Jeśli chcecie podarować komuś przetwory przez Was zrobione, to koniecznie zaopatrzcie się w piękne nakładki na słoiki, kliknij TUTAJ
Składniki:
- 1 kg wiśni
- 1 kg cukru
- 1 duża cytryna
1. Wiśnie oczyścić, umyć, wydrylować, odcisnąć poswatały sok.
2. Zagotować sok z cukrem i do gorącego syropu dodać wiśnie. Smażyć na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Odstawić.
3. Następnego dnia dodać sok z cytryny i ponownie smażyć. Gdy konfitura zgęstnieje nałożyć do słoików. Szczelnie zamknąć i pasteryzować przez ok. 10-15 minut.
Bardzo dobra konfitura jako dodatek do pieczywa, kremów, deserów, ciasta, herbaty, koktajli owocowych.
Źródło ,, przetwory siostry Anastazji,,
Alez cudnie ubralas sloiczki!!!
OdpowiedzUsuń... dziękuje.... :-)
Usuń