Pampuchy z truskawkami



Czas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową. 

  Składniki na ok 20 sztuk:
  • 1 kg mąki pszennej
  • 8 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 4 jaja
  • 10 dag roztopionego masła
  • 1 szklanka  ciepłego mleka

Dodatkowo:
Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce.



1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, robimy podłużny wałek i nożem dzielimy je na ok. 20 części. Blat kuchenny posypujemy mąką, formujemy zgrabne pampuchy, ponownie pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok.20 minut.
3. W dużym rondlu gotujemy wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju. Pampuchy wkładamy na wrzącą wodę, tak aby luźno pływały po 4-5 sztuk. Gotujemy przez ok. 10-12 minut, podczas gotowania będą jeszcze rosły. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek i podajemy z owocami i dużą ilością sosu.





1 komentarz :