Czas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową.
Składniki na ok 20 sztuk:
- 1 kg mąki pszennej
- 8 dag drożdży
- 2 łyżeczki cukru
- 4 jaja
- 10 dag roztopionego masła
- 1 szklanka ciepłego mleka
Dodatkowo:
Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce.
1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione masło i drożdże. Wyrabiamy dokładnie ciasto, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
2. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, robimy podłużny wałek i nożem dzielimy je na ok. 20 części. Blat kuchenny posypujemy mąką, formujemy zgrabne pampuchy, ponownie pozostawiamy je do wyrośnięcia na ok.20 minut.
3. W dużym rondlu gotujemy wodę z niewielką ilością soli i łyżką oleju. Pampuchy wkładamy na wrzącą wodę, tak aby luźno pływały po 4-5 sztuk. Gotujemy przez ok. 10-12 minut, podczas gotowania będą jeszcze rosły. Wyławiamy łyżką cedzakową na półmisek i podajemy z owocami i dużą ilością sosu.
jakis czas temu robiła racuchy z twarogiem :) Pycha :)
OdpowiedzUsuń