Ciasto z sezonowymi brzoskwiniami


Brzoskwinie najlepsze są prosto z drzewa, jak każde owoce. Więc skoro mamy ich teraz pod dostatkiem, to zapraszam na wspaniałe wakacyjne ciasto brzoskwiniowe. 


Składniki na foremkę 25x38 cm:


  • 1 kg brzoskwiń
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanka oleju
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jaja
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dostępny na stronie www.Skworcu.com.pl
  • papier do pieczenia lub tłuszcz do posmarowania formy





1. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem. Dodawać na zmianę olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz jogurt i esencje waniliową, ciągle mieszając. Na koniec białka ubić na sztywno, dodać do ciasta i delikatnie wymieszać z ciastem.
2. Brzoskwinie obrać ze skórki, pokroić w cienkie plastry, osączyć na durszlaku.
3. Ciasto wylać do przygotowanej foremki. Na wierzch ułożyć pokrojone brzoskwinie.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C, i piec 50 minut. Po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem. 


1 komentarz :