Szmurowane mięso czyli kaszubski obiad




Dzisiejszy obiad po Kaszubsku :). Gotowałam dziś specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:

Składniki:
  • 1 kg łopatki wieprzowej
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • 1 mała młoda kapusta
  • 1/2 pęczka koperku
  • 100 g boczku wędzonego 
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • majeranek  
  • sól gruboziarnista
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • ewentualnie 3 suszone grzyby

1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i  pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.


2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.


3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.


4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.

5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.

6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem.





 

0 komentarze :