Dzisiejszy obiad po Kaszubsku :). Gotowałam dziś specjalnie na trzecie urodziny bloga Cuda i smaki regiuonu. Jak Wam podoba szmurowane mięso z młodymi ziemniakami w łupinach?, bo nam bardzo smakowało:). A oto przepis:
Składniki:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 1 kg młodych ziemniaków
- 1 mała młoda kapusta
- 1/2 pęczka koperku
- 100 g boczku wędzonego
- 2 łyżki mąki pszennej
- majeranek
- sól gruboziarnista
- pieprz czarny świeżo mielony
- ewentualnie 3 suszone grzyby
1. Mięso umyć, osuszyć. Dokładnie natrzeć solą i pieprzem i odstawić do lodówki na godzinę.
2. Następnie otoczyć w mące i obsmażyć na klarownym maśle lub oleju. Później włożyć mięso do garnka posypać majerankiem podlać wodą, (1 kubek) i gotować pod przykryciem około godziny lub 1,5. Można wrzucić do garnka kilka sztuk suszonych grzybów.
3. Kiedy mięso będzie miękkie z powstałego płynu robimy sos, który zagęszczamy mąką. Podajemy mięso pokrojone w plastry polane sosem z dodatkiem ziemniaczków i kapusty.
4. Ziemniaki umyć, nieobrane gotujemy przez około 20 minut aż będą miękkie.
5. Kapustę myjemy i kroimy w cienkie paski, posypujemy solą i odstawiamy na 4 minuty. Następnie na patelni smażymy pokrojony w kostkę boczek około 3 minut, wrzucamy kapustę i podlewamy 1/2 szkl.wody. Wszystko mieszamy i dusimy do miękkości.
6. Na końcu przyprawiamy pieprzem, (jeśli chodzi o sól to boczek jest słony i trzeba uważać). Gotową kapustkę posypujemy pokrojonym koperkiem.
0 komentarze :