Bałtycki dorsz na Podhalu w kremie vinegar z Hiszpanii!









Wiadomo nie od dziś, że ryba i cytryna lubią się bardzo, a jeśli dodamy jeszcze wyśmienity cytrynowy krem vinegar to już prawdziwa uczta dla podniebienia. Dorsz złowiony przez Piotrka nad Bałtykiem, przejechał całą Polskę do Starego Sącza, żebym go mogła przyrządzić w cytrynowym vinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby!





Składniki:

  • 6-8 sztuk filetów z dorsza


Marynata:

  • sok z 3/4 cytryny
  • koper świeży lub suszony
  • sól


Do polania:



Do smażenia :



1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na min. 2-3 godziny do lodówki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę pomieszaną z masłem i smażymy ryby na złoty kolor. Podajemy na podgrzanych talerzach, aby ryba za szybko nie wystygła, wierzch polewamy kremem cytrynowym. Wyśmienicie smakuje ze swojskim chlebem!

Piotrek dzięki za rybkę :), Marta, a Tobie dziękuję za to, że mu pozwoliłaś pomoczyć kija :)





0 komentarze :