Wiadomo nie od dziś, że ryba i cytryna lubią się bardzo, a jeśli dodamy jeszcze wyśmienity cytrynowy krem vinegar to już prawdziwa uczta dla podniebienia. Dorsz złowiony przez Piotrka nad Bałtykiem, przejechał całą Polskę do Starego Sącza, żebym go mogła przyrządzić w cytrynowym vinegrecie, które to przyjechały od Hiszpańskich Delikatesów :). Banalnie prosty sposób na wyśmienity smak ryby!
Składniki:
- 6-8 sztuk filetów z dorsza
Marynata:
- sok z 3/4 cytryny
- koper świeży lub suszony
- sól
Do polania:
- cytrynowy krem vinegar
Do smażenia :
- oliwa z oliwek
- masło
1. Ryby dokładnie myjemy, nacieramy solą i koperkiem, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na min. 2-3 godziny do lodówki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę pomieszaną z masłem i smażymy ryby na złoty kolor. Podajemy na podgrzanych talerzach, aby ryba za szybko nie wystygła, wierzch polewamy kremem cytrynowym. Wyśmienicie smakuje ze swojskim chlebem!
Piotrek dzięki za rybkę :), Marta, a Tobie dziękuję za to, że mu pozwoliłaś pomoczyć kija :)
0 komentarze :