Przyszedł czas na ponowne nastawienie nalewki z pigwy. Smakuje wyśmienicie, poniżej kieliszek z roczną nalewką. Ma piękny kolor, wiec warto poczekać!
A teraz przepis dla tych, którzy nalewkę pigwową będą robić po raz pierwszy.
Składniki:
- 1 kg pigwy
- 1 litr wódki
- skórka i sok z całej pomarańczy
- 5-6 łyżeczek miodu spadziowego od www.Skworcu.com.pl
- 3 szklanki cukru
1. Na 1 kg obranej pigwy 1 litr wódki, to na początek do ,,przegryzienia,, przez pierwsze 2-3 tygodnie, a potem:
2. Zlewamy alkohol, a pozostałą pigwę zasypujemy cukrem, dodajemy sok i skórkę z pomarańczy, ( w grubych paskach ), oraz miód. Zostawiamy słój w ciepłym miejscu na kilka dni, codziennie potrząsamy lub mieszamy wszystko razem.
3. Po tygodniu zlewamy sok, dodajemy do wódki wcześniej już zlanej, wszystko razem filtrujemy przez bardzo gęste sito, przelewamy do butelek i odstawiamy na pół roku.
0 komentarze :