To ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z żółtego sera. Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki.
Składniki na 24 sztuki:
- 60 dag mąki pszennej
- 5 dag świeżych drożdży
- 360 ml ciepłej wody
- łyżeczka cukru
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 2 łyżeczki curry w proszku
- 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów
Nadzienie:
- 4-6 sztuk kabanosów
- 4 średnie cebule
- oliwa z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 10-15 dag sera żółtego w kawałku do starcia
- sól
- pieprz
1. W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 15 minut.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, curry, sól, rozczyn oraz resztę wody. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min, żeby podwoiło swoją objętość.
3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem .
5. Piekarnik rozgrzać do 190 C i każdą porcje piec ok. 20 -25 minut. Wyśmienite na gorąco z odrobiną keczupu.
0 komentarze :