Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry








To ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma piękny intensywny kolor. Do nadzienia wybrałam klasyczne kabanosy, zioła, cebulę, czosnek, a to wszystko pod pierzynką z  żółtego sera.  Ze zdjęciami było ciężko, bo dzieci rozkradły w mig kabanosiaki.







Składniki na 24 sztuki:
  • 60 dag mąki pszennej
  • 5 dag świeżych drożdży
  • 360 ml ciepłej wody
  • łyżeczka cukru
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 2 stołowe łyżki oliwy z oliwek od Hiszpańskich Delikatesów

Nadzienie:
  • 4-6 sztuk kabanosów
  • 4 średnie cebule
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 10-15 dag sera żółtego w kawałku do starcia
  • sól
  • pieprz





1.  W szklance wody rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić na 15 minut.

2. Do miski przesiać mąkę, dodać oliwę, curry, sól, rozczyn oraz resztę wody. Wyrobić ciasto, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30 min, żeby podwoiło swoją objętość.

3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować pokrojoną cebulę, czosnek i drobno pokrojone kabanosy. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

4. Wyrośnięte ciasto podzielić na 24 części, formować płaskie placki w rękach i układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Nadziewać farszem, wierzch posypać startym serem .

5.  Piekarnik rozgrzać do 190 C i każdą porcje piec ok. 20 -25 minut.  Wyśmienite na gorąco z odrobiną keczupu.








0 komentarze :