Maccheroni z kabanosem i leśnymi grzybami



Wyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!.





Składniki:

  • 30 dag makaronu
  • 15 dag kabanosów
  • świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml słodkiej śmietany
  • sól
  • pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • oliwa z oliwek 
  • plaster bakłażana, opcjonalnie jeśli lubicie 


1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone w 1 cm kawałki kabanosy, dodajemy drobno posiekany czosnek i bakłażan jeśli zdecydujecie się go dodać. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy z przyprawami. Gdy woda się zredukuje, a grzyby zmiękną wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki.

3. Makaron podajemy polany sosem.





Grzyby

0 komentarze :