Wyśmienity makaron należy podawać z pysznym sosem. Sezon grzybowy trwa, borowiki, maślaki i kurki tylko czekają aby je ktoś znalazł. Połączenie grzybów, kabanosów i słodkiej śmietanki wyszło znakomicie!.
Składniki:
- 30 dag makaronu
- 15 dag kabanosów
- świeże grzyby leśne, ilość wg. uznania
- 3 ząbki czosnku
- 200 ml słodkiej śmietany
- sól
- pieprz
- świeża natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- plaster bakłażana, opcjonalnie jeśli lubicie
1. Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy pokrojone w 1 cm kawałki kabanosy, dodajemy drobno posiekany czosnek i bakłażan jeśli zdecydujecie się go dodać. Następnie dodajemy pokrojone grzyby, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy z przyprawami. Gdy woda się zredukuje, a grzyby zmiękną wlewamy śmietankę, dusimy przez kilka minut. Na sam koniec dodajemy świeżą natkę pietruszki.
3. Makaron podajemy polany sosem.
0 komentarze :