Warto zrobić kilka słoików czerwonej papryki, bo zimą na kanapkę pasuje jak ulał. Przepis klasyczny od siostry Anastazji. To co, po paprykę do warzywniaka ?.... i robimy!
Składniki:
- papryka - dowolna ilość, można mieszać czerwoną i żółtą
Zalewa:
- 3 i 1/2 szklanki wody
- 3/4 szklanki octu 10%
- 1 łyżka soli
- 3/4 szklanki cukru kryształu
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liście laurowe
- oliwa z oliwek
1. Paprykę oczyścić, włożyć do słoików, zalać przestudzoną zalewą, do każdego wlać 1 łyżkę oliwy, ja wybrałam najwyższej jakości od Hiszpańskich Delikatesów. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 8 minut.
Pięknie ozdobione słoiki i cudne w nich papryczki ;)
OdpowiedzUsuń