Papryka marynowana z oliwą



Warto zrobić kilka słoików czerwonej papryki, bo zimą na kanapkę pasuje jak ulał. Przepis klasyczny od siostry Anastazji. To co, po paprykę do warzywniaka ?.... i robimy!






Składniki:

  • papryka - dowolna ilość, można mieszać czerwoną i żółtą


Zalewa:

  • 3 i 1/2 szklanki wody
  • 3/4 szklanki octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 3/4 szklanki cukru kryształu
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liście laurowe 
  • oliwa z oliwek


1. Paprykę oczyścić, włożyć do słoików, zalać przestudzoną zalewą, do każdego wlać 1 łyżkę oliwy, ja wybrałam najwyższej jakości od Hiszpańskich Delikatesów. Słoiki zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować przez 8 minut.



Warzywa psiankowate 2014 Paprykujemy 5

1 komentarz :