Kocham jabłeczniki w każdym wydaniu!, nasze Polskie jabłka są pyszne i bardzo zdrowo, sięgajmy po nie każdego dnia!
Składniki na ciasto, tortownica o średnicy 28 cm :
- 3 szklanki maki
- 22 dag margaryny
- 3/4 szk cukru
- 1/2 kostki smalcu
- 1 jajo
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
1. Cukier zmiksować z jajkiem w małej miseczce. Do większej miski wsypać mąkę, włożyć margarynę, smalec, proszek do pieczenia. Wlać zmiksowane jajko z cukrem.
2. Potem podzielić ciasto na 3/4 i 1/3. Większą częścią ciasta wykładamy dno i boki tortownicy. Następnie włożyć na ciasto podsmażone jabłka. Na wierzch zetrzeć pozostałe ciasto i piec na złoty kolor przez ok 40-45 minut w tem. 180 C.
Masa jabłkowa:
- 2 kg jabłek z Łąckich sadów
- 2 łyżeczki cynamonu
- 8 łyżki wody
- cukier do smaku
Po cynamon i inne przyprawy warto zajrzeć na www.Skworcu.com.pl
1. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki. Dusimy w rondlu z cynamonem podlewając wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie.
prezentuje się przepysznie :)))
OdpowiedzUsuń