Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam!
Składniki na ciasto:
- 60 dag mąki pszennej
- 25 dag margaryny lub masła
- 2 jaja
- 1 białko
- 3 dag drożdży
- 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki
- 100 ml ciepłego mleka
- łyżeczka soli
- łyżeczka cukru
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 2-3 łyżki wody
Farsz:
- 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki
- 10-15 dag białej kapusty
- 1 cebula
- pieprz świeżo mielony
- sól
1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.
2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.
3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca.
Witam
OdpowiedzUsuńMasło lub margaryna ma mieć jaką temperaturę?