Litewskie kibiny




Kibiny wyszły przepysznie, co prawda nie umiem robić pięknego wzorku na łączeniu, ale jak nad tym popracuje to z pewnością wyjdzie idealnie. Litewskie kibiny nadziewane baraniną i białą kapustą w cieście drożdżowym, podawane w moim domu z czerwonym barszczem, zapraszam!



Składniki na ciasto:


  • 60 dag mąki pszennej
  • 25 dag margaryny lub masła
  • 2 jaja
  • 1 białko
  • 3 dag drożdży
  • 20 dag kwaśnej śmietany, ok.3/4 szklanki
  • 100 ml ciepłego mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru

Do posmarowania:
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki wody

Farsz:
  • 60 dag surowej baraniny, ew. wieprzowina. np.mięso z golonki
  • 10-15 dag białej kapusty
  • 1 cebula
  • pieprz świeżo mielony
  • sól



1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać margarynę i sól. Jaja rozbełtać ze śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.

2. Mięso bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku. 

3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą. 

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy kibiny przez 20-25 minut, aż będą brązowe i suche. Smakują wybornie jeszcze ciepłe, prosto z pieca.




0 komentarze :