Marchewkowy paszet z czerwoną soczewicą




Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój udział, bo akurat był świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam  odstawić go jednak do ostudzenia. 

Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe:


  • 5 dużych marchewek
  • 40 dag czerwonej soczewicy
  • 3 cebule
  • 4-5  ząbków czosnku
  • 2 jaja
  • garść słonecznika
  • 5 dag orzeszków piniowych 
  • 4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych
  • 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól 
  • pieprz
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka ostrej papryki 
  • sezam do posypania
  • oliwa z oliwek


Do obgotowania soczewicy:
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • garść suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka soli gruboziarnistej

Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na www.Skworcu.com.pl
 





1. Soczewicę gotować z podanymi przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy.

2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić tak jak jest. Na koniec dodać orzeszki piniowe i wymieszać z pasztetem. 

3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać obficie sezamem. 

4. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec pasztet przez  ok. 80 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.



0 komentarze :