Wybaczcie, że zdjęcia takie szybkie, że pasztet już nie w całości, ale wpadła głodna Julka w drodze ze szkoły, a i ja miałam w tym swój udział, bo akurat był świeżo upieczony chleb i cóż pasztet został srogo nadjedzony!. Jest pyszny, ale polecam odstawić go jednak do ostudzenia.
Składniki do dużą keksówkę lub dwie małe:
- 5 dużych marchewek
- 40 dag czerwonej soczewicy
- 3 cebule
- 4-5 ząbków czosnku
- 2 jaja
- garść słonecznika
- 5 dag orzeszków piniowych
- 4-5 łyżek otrębów żytnich lub pszennych
- 5-6 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- sezam do posypania
- oliwa z oliwek
Do obgotowania soczewicy:
- ziele angielskie
- liść laurowy
- garść suszonych grzybów
- 1 łyżeczka soli gruboziarnistej
Po przyprawy i dodatki zajrzyjcie na www.Skworcu.com.pl
1. Soczewicę gotować z podanymi przyprawami przez 20-25 minut, aż się dobrze rozgotuje. Odcedzić i wyjąć przyprawy.
2. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebule i czosnek. Na tarce zetrzeć marchewki i dodać do cebuli, dusić razem, aż marchew zmięknie, na końcu lekko podsmażyć. Dodać odcedzoną soczewicę, jaja, otręby, suszone pokrojone pomidory, wszystkie zioła i przyprawy, smażyć razem przez kilka minut. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Masę przełożyć do blendera i zmiksować na gładką masę lub zostawić tak jak jest. Na koniec dodać orzeszki piniowe i wymieszać z pasztetem.
3. Gotową masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, posypać obficie sezamem.
4. Piekarnik rozgrzać do 190 C i piec pasztet przez ok. 80 minut. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia.
0 komentarze :