Jesienna obfitość grzybów w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki.
Składniki:
- opieńka - dowolna ilość
Marynata ;
- 3 szklanki wody
- 2 szklanki octu 10%
- 3 szklanki cukru
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek pieprzu
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- cebula pocięta w talarki
- kilka ziarenek goździków
Wykonanie;
1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut, odcedzić.
2. Cebulkę pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.
3. Zagotować marynatę, wodę z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować 6-7 minut.
mniam! kocham takie grzybki! marynaty z goździkami nie próbowałam nigdy!
OdpowiedzUsuń