Opieńka, opieńki w marynacie z goździkami


Jesienna obfitość grzybów  w naszych Polskich lasach zachęca do robienia zapasów na zimę. Opieńki do marynowania najlepiej wybierać najmniejsze, same główki.

Składniki:

  • opieńka - dowolna ilość 
 
Marynata ;
  • 3 szklanki wody
  • 2 szklanki octu 10%
  • 3 szklanki cukru
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek pieprzu  
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • cebula pocięta w talarki
  • kilka ziarenek goździków
Przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
Wykonanie;


1. Grzyby oczyścić, obgotować ok. 30 minut, odcedzić. 


2. Cebulkę  pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić.

3. Zagotować marynatę, wodę  z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować 6-7 minut.

1 komentarz :

  1. mniam! kocham takie grzybki! marynaty z goździkami nie próbowałam nigdy!

    OdpowiedzUsuń