Piękne, efektowne ciasto z książki siostry Anastazji. Chociaż wymaga czasu, to efekt po przekrojeniu ciasta jest naprawdę niecodzienny!. Krok po kroku pokaże Wam jak złożyć to ciasto.
Upiec jeden cienki biszkopt na dużej blaszce:
Składniki:
- 3 jaja
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Oddzielić żółtka od białek, białka ubić z cukrem. Dodać żółtka, dokładnie ubić. Dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia i kakao, dobrze zmiksować.Upiec 3 ciasta i każde jeszcze ciepłe zwinąć w rulon w bawełnianą ściereczkę. Piec 30-35 minut w tem.180 stopni.
Ciasto na rolady i drugi placek:
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 25 dag margaryny
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 15 dag orzechów włoskich mielonych
- powidła śliwkowe
Zrobić ciasto kruche i włożyć do lodówki na 2-3 godziny. Ciasto podzielić na 4 części. Z jednej upiec cienki placek w tem. 180 C. Trzy części wałkować osobno na długość foremki. Posmarować powidłami śliwkowymi, posypać orzechami mielonymi i zwinąć rolady. Piec na złoty kolor w tem. 180 C przez 20-30 minut.
Po orzechy i przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl
Krem:
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 szklanka cukru kryształu
- 1 cukier waniliowy
- 3 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 25 dag masła
W 1/4 szklanki mleka roztrzepać jaja, mąkę pszenna i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać stopniowo przestudzony budyń. Krem podzielić na dwie części.
Przełożenie placka:
Dodatek:
- 2 zielone galaretki
Galaretki przygotować wg.przepisu na opakowaniu. Na upieczony cienki placek włożyć połowę kremu. Na kremie ułożyć rolady. Pomiędzy roladki wlać tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu galaretki nałożyć drugą część kremu i przykryć biszkoptem. Udekorować polewą lub cukrem pudrem.
0 komentarze :