Korzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć.
Składniki :
- 1 kg śliwek węgierek
- 3 - 4 średnie cebule
- 1 szklanka octu jabłkowego
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
- 6 łyżek cukru
- 2 ząbki czosnku
- 1 bulwa imbiru
- 1 papryczka chili
- skórka i sok z jednej cytryny
1. Śliwki pozbawiamy pestek, czosnek, chili i cebulę kroimy w kosteczkę. Imbir i skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok z cytryny wyciskamy.
2. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka.
3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.
Wygląda apetycznie! ;)
OdpowiedzUsuń