Chutney z węgierek i chili



Korzystając z ostatnich jesiennych dni i dostępności śliwek, warto zrobić kilka słoików fantastycznego, lekko pikantnego chutneyu. Idealny do mięs, słonych przystawek lub jako kanapkowe smarowidło. W zależności od tego jak bardzo lubimy pikantne smaki , to ilość papryczki chili można dowolnie zwiększyć.







Składniki :
  • 1 kg śliwek węgierek
  • 3 - 4 średnie cebule
  • 1 szklanka octu jabłkowego
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
  • 6 łyżek cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 bulwa imbiru
  • 1 papryczka chili
  • skórka i sok z jednej cytryny





1. Śliwki pozbawiamy pestek, czosnek, chili i cebulę kroimy w kosteczkę. Imbir i skórkę z cytryny ścieramy na tarce, sok z cytryny wyciskamy.


2. Wszystkie składniki mieszamy i smażymy jak dżemy. Czekamy, aż konsystencja stanie się jednolita, pod koniec gotowania chutney można zmiksować aby masa wyszła gładka.

3. Gorący chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 20 minut.





1 komentarz :