Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami



Nie każdy ma miejsce na wielką beczkę z kiszoną  kapustą, i ja również do tych osób należę. Ale za to mam gliniany garnek w którym mogę ukisić jakieś 5-6 kg białej kapusty. Myślę, że każdy z Was wygospodaruje miejsce na duży słój, wiadro czy gliniany pojemnik, aby zrobić sobie domową, pyszną kiszoną kapustę, która jest bardzo zdrowa i ma dobroczynny wpływ na nasz układ trawienny. Domowa kapusta jest idealna na surówki, bigos czy kapuśniak, a jej smak jest o niebo lepszy od gotowych produktów sklepowych.




Składniki:

  • 6 kg białej kapusty
  • 2 buraki ćwikłowe
  • 60-70 dag cebuli
  • 50 dag marchwi
  • 1 jabłko, najlepiej szara reneta
  • 4 łyżki soli gruboziarnistej
  • 3-4 liście laurowe
  • 5-6 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 ziarna czarnego pieprzu

Przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.




1. Kapustę drobno szatkujemy, mieszamy z solą i odstawiamy na noc, następnie odciskamy nadmiar płynu. 

2. Cebule szatkujemy w talarki, marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, buraki obieramy i kroimy na grube plastry, jabłko dzielimy na ćwiartki. 

3. Na dnie glinianego garnka dajemy przyprawy na których układamy kapustę i mocno ją ugniatamy. W połowie naczynia wkładamy buraki i jabłko, resztę napełniamy ściśle kapustą do samej góry. Wierzch nakrywamy talerzem lub deseczką i obciążamy kamieniem, tak aby cała kapusta była zanurzona. 

4. Kapusta może pozostać tak do wiosny, ale można też  przełożyć ją do słoików po tygodniu kiedy minie etap najbardziej burzliwej fermentacji. Buraczki, które ukiszą się w kapuście są idealne do wykorzystania w barszczu.






0 komentarze :