Góralskie wydanie paelli, czyli mięso i oscypki. Wyśmienite, szybkie danie jednogarnkowe, sycące i bardzo łatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów .
Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób:
- 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera
- 10 dag chorizo
- 20 dag ryżu białego lub brązowego
- szklanka bulionu
- 50 dag fileta piersi kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory
- puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka kurkumy
- sól
- pieprz
1. Ryż gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy.
3. Odsączamy kukurydzę. Do paelli dodajemy ryż i kukurydzę, mieszamy i gotujemy przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając. Dwa oscypki kroimy drobno lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się paelli, przyprawiamy solą i pieprzem.
4. Paellę podajemy gorącą, na wierzch ścieramy oscypki, które roztopią się pod wpływem ciepła. Wierzch można posypać świeżym szpinakiem lub natką pietruszki.
0 komentarze :