Paella z oscypkiem i chorizo



Góralskie wydanie paelli, czyli mięso i oscypki. Wyśmienite, szybkie danie jednogarnkowe, sycące i bardzo łatwe do wykonania. Kiełbasa chorizo jest niezwykle aromatyczna i wyśmienita w smaku, cała potrawa dzięki niej i oscypkom, nabiera charakteru. Jeśli chcecie kupić dobrej jakości chorizo zajrzyjcie na stronę Hiszpańskich Delikatesów




Składniki na dużą patelnie, dla 4-6 osób:

  • 4 małe oscypki lub 20 dag wędzonego sera 
  • 10 dag chorizo
  • 20 dag ryżu białego lub brązowego
  • szklanka bulionu
  • 50 dag fileta piersi kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • puszka pomidorów lub 2-3 świeże pomidory
  • puszka papryki lub świeża kolba kukurydzy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżeczka  kurkumy
  • sól
  • pieprz





1. Ryż gotujemy na półtwardo przez 8-10 minut i odcedzamy. 

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i blanszujemy drobno pokrojony czosnek oraz cebulę, dodajemy chorizo w plastrach i chwile razem smażymy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy na patelnie i obsmażamy wszystko razem. Po kilku minutach dodajemy pokrojona w plastry paprykę, przyprawy, zalewamy bulionem i przez kila minut wszystko razem dusimy. 

3. Odsączamy kukurydzę. Do paelli dodajemy ryż i kukurydzę, mieszamy i gotujemy przez 2- 3 minuty, cały czas mieszając. Dwa oscypki kroimy drobno lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującej się paelli, przyprawiamy solą i pieprzem. 

4. Paellę podajemy gorącą, na wierzch ścieramy oscypki, które roztopią się pod wpływem ciepła. Wierzch można posypać świeżym szpinakiem lub natką pietruszki.






0 komentarze :