Ciasto gruszkowo - czekoladowe z rumem




Moja jesienna propozycja na poprawę humoru, czyli gruszki w cieście czekoladowym. Zostałam obdarowana pokaźną tabliczką czekolady, więc tworzę. Rum lub likier w tym cieście może być, ale nie musi, możecie go zastąpić wodą. Ciasto łatwe do zrobienia, poradzi sobie z nim każdy, a walory smakowe są grzechu warte!.


Przygotowanie gruszek:

Składniki:


  • 7 - 8  sztuk gruszek, gruszki polecam zielone i twarde
  • 2 laski cynamonu
  • sok z połowy cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • ok. 1 litra wody 


1. Wodę gotujemy z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. 

2. Gruszki obieramy z łupiny, od spodu wycinany gniazda nasienne i równo ścinamy aby stabilnie stały. Przygotowane gruszki wkładamy do słodkiego wrzącego syropu i gotujemy na małym ogniu ok. 12 minut. Następnie wyciągamy i odsączamy.





Ciasto czekoladowe.

Składniki na tortownicę o średnicy 28 cm.


  • 20 dag dobrej jakości czekolady
  • 18 dag masła lub margaryny
  • 20 dag cukru trzcinowego, można dać zwykły cukier
  • 6 jaj
  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rumu lub słodkiego likieru, jeśli rezygnujemy z alkoholu należy dodać zimną wodę


Po przyprawy do ciasta zapraszam na www.Skworcu.com.pl.

1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem, aż zrobi się płynna. Następnie odstawiamy do wystudzenia.

2. Masło ucieramy z cukrem, kolejno dodajemy jaja i miksujemy. Dodajemy płynną czekoladę i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Gotowe ciasto czekoladowe przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. 

3. Do ciasta wkładamy przygotowane, odsączone gruszki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C. Czas pieczenia 55 minut.






Polewa czekoladowa:

  • 10 dag czekolady 
  • 4-5 łyżek wody lub rumu


1. W rondlu na parze rozpuszczamy czekoladę z rumem lub z wodą, odstawiamy alby nieco ostygła, a następnie równomiernie polewamy wierzch ciasta czekoladowego. 



4 komentarze :