Pierogi z soczewicą i kiszoną kapustą




Pyszne pierogi z czerwonej soczewicy i kiszonej kapusty. Danie bardzo tanie i bardzo zdrowe, a przy tym dba o naszą figurę!. Soczewica posiada bardzo niski indeks glikemiczny, a do tego jest źródłem błonnika, jest niskokaloryczna, zawiera całą gamę witamin z grupy B, a także fosfor, cynk, żelazo i potas. Podobnie rzecz ma się z kiszoną kapustą, posiada dużą ilość witaminy C, E, K, P, oraz mnóstwo soli mineralnych. 








Składniki na farsz:


  • 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 
  • 2 szklanki kiszonej kapusty
  • 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek 
  • 1 duża cebula lub dwie mniejsze
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • sól morska gruboziarnista lub zwykła
  • pieprz 


Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl.

1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić. Gotować ok. 12-15 minut, tak aby woda się wchłonęła, a soczewica zmiękła.

2. Kapustę kiszoną gotujemy w małej ilości wody z liściem laurowym i zielem angielskim przez ok 40-50 minut, aż zmięknie. Woda z kapusty powinna prawie całkiem odparować,  nadmiar wody w razie potrzeby odlać. 

3. Na patelni rozgrzać oliwę i blanszować drobno pokrojoną cebulę. Dodać kapustę i soczewicę, przez kilka minut smażyć razem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy farsz odstawić do przestudzenia. 




 Ciasto na pierogi:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu

1. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól,jajo, olej i tyle wody ile zabierze ciasto. Gotowe ciasto warto przykryć ciepłym talerzem, będzie wtedy bardzo miękkie i elastyczne.

2. Z cienko rozwałkowanego ciasta formujemy pierogi. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju, można też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Podawać ze świeżą natką pietruszki.





2 komentarze :

  1. jadłam pierogi z kapustą i jadłam te z soczewicą. ale razem? muszę spróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kwaśna kiszona kapusta i delikatny smak soczewicy fantastycznie się uzupełniają :)

      Usuń