Jesienny sernik kokosowy dla gości



Po degustacji sernik kokosowy został wytypowany jako numer jeden pod względem delikatności i smaku. Banalnie to zabrzmi, ale rozpływa się w ustach i prowokuje, by sięgnąć po więcej. Połączenie dobrego wiejskiego twarogu i mleczka kokosowego okazało się idealnym pomysłem.




Przepis podaję na dużą tortownicę, o średnicy 28 cm. 

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 7-8 dag margaryny, 1/3 opakowania
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka oleju 

Potrzebne składniki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl.

1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem.




Masa serowa:

  • 1 kg dobrego wiejskiego sera
  • 1 puszka mleczka kokosowego , 400 ml
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej lub cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej 
  • 5 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu



1. Ser mielimy dwu lub trzy krotnie. W dużej misce miksujemy jajka w całości połączone z cukrem na puszystą masę.

2. Do ubitej masy jajecznej dodajemy ser, mąkę ziemniaczaną, cukier waniliowy oraz wlewamy puszkę mleka kokosowego. Wszystkie składniki miksujemy przez kilka minut, aż masa stanie się puszysta i bez grudek sera. 

3. Gotową masę serową przelewamy do tortownicy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 90 minut. Jeśli wierzch zbyt się zarumieni to należy go przykryć folią do żywności. Po upieczeniu otwieramy drzwiczki piekarnika i pozwalamy, aby sernik powoli wystygł.



Liście czekoladowe:

Składniki:
  • dowolne liście 
  • tabliczka czekolady

1. Czekoladę roztapiamy z odrobiną wody. Liście myjemy, osuszamy i pędzelkiem nakładamy  czekoladę, a następnie zdobimy wierzch sernika.




Lukier:

  • 5-6 łyżek cukru pudru
  • 1-2 łyżki zimnej wody

1. Cukier puder i wodę łączymy ze sobą i ucieramy na gładką masę. Gotowy lukier wylewamy na wierzch wystudzonego sernika i równo rozprowadzamy. 




Sernik powinien być wystudzony przed krojeniem. 




Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dla gości,, http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki Moje wypieki i desery na każdą okazję

5 komentarzy :