Na Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową.
Składniki na 12- 15 sztuk:
- 1,5 kg ziemniaków
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 jajo
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.
2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt, nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.
3. Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco.
- 20 dag twarogu
- 1 cebula
- tłuszcz do smażenia
- sól pieprz
1. Cebulę blanszujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo, sól, pieprz oraz przygotowaną cebulę.
fajne danie
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z tym daniem, czy jest trochę podobne w smaku do pierogów ruskich?
OdpowiedzUsuńSasznie są podobne do ruskich pierogów, bo składniki identyczne, ale zasmażanie jednak zmienia smak. Warto wypróbować, mi bardzo smakują z kwaśnym mlekiem.
Usuń