Sasznie





Na Białorusi różnorodność wykorzystania ziemniaka jest rekordowa, podawany jest tam na bardzo różne sposoby. Jedną z potraw ziemniaczanych są Sasznie wypełnione masą twarogową. 


Składniki na 12- 15 sztuk:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajo
  • sól 
  • pieprz
  • olej do smażenia

1. Ziemniaki ugotować w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do wystudzenia, obrać ze skórki, rozdrobnić w ręcznej prasce lub ugnieść jak zwykle na obiad. Do masy ziemniaczanej dodać jajo, mąkę oraz obfitą ilość soli i pieprzu, aby nabrały wyrazistego smaku.

2. Odrywać kawałki masy ziemniaczanej, formować ręcznie owalny kształt,  nakładać farsz, zlepiać, formować kotlety i gotowe odkładać na blat kuchenny obficie podsypany mąką. Smażyć na patelni w dużej ilości oleju, po usmażeniu wykładać na ręcznik kuchenny aby odsączyć je z tłuszczu.

3.  Sasznie podajemy z kwaśnym mlekiem lub z kefirem, idealnym dodatkiem będą również sałatki i surówki. Sasznie nie powinny być zbyt grube, aby dobrze się usmażyły. Najsmaczniejsze i najbardziej chrupiące są podawane na gorąco.





Farsz:
  • 20 dag twarogu
  • 1 cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • sól pieprz

1. Cebulę blanszujemy. Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajo, sól, pieprz oraz przygotowaną cebulę. 


  


  

3 komentarze :

  1. Nie spotkałam się z tym daniem, czy jest trochę podobne w smaku do pierogów ruskich?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sasznie są podobne do ruskich pierogów, bo składniki identyczne, ale zasmażanie jednak zmienia smak. Warto wypróbować, mi bardzo smakują z kwaśnym mlekiem.

      Usuń