Możecie je serwować na co dzień i od święta, z pewnością są to najdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne.
Składniki:
- 65 dag mąki pszennej
- 35 dag margaryny
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 4 łyżki cukru pudru
- 7 żółtek
- powidła śliwkowe, dżem lub marmolada
1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi smarujemy białkiem, aby lepiej się zlepiły.
2. Przez środek rzędu kółek smarujemy powidłami i zwijamy w rulon, następnie ostrym nożem przecinamy w połowie zawijasa i powstają nam dwie różyczki.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, ciasteczka układamy w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, czas pieczenia 20-25 minut. Gotowe różyczki można oprószyć cukrem pudrem.
Super stronka z przepisami!!!Dziękuję za nią!!!!Pozdrawiam!!!
OdpowiedzUsuńBardzo mi miło :), pozdrawiam i zapraszam :)
Usuń