Kruche różyczki z powidłami


Możecie je serwować na co dzień i od święta, z pewnością są to najdelikatniejsze ciasteczka jakie zrobiłam. Urzekają kształtem, są kruche i bardzo smaczne. 




Składniki:

  • 65 dag mąki pszennej
  • 35 dag margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 7 żółtek
  • powidła śliwkowe, dżem lub marmolada








1. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto. Cienko wałkujemy, wycinamy kółeczka. Łączymy pięć kółek ze sobą, brzegi smarujemy białkiem, aby lepiej się zlepiły. 

2. Przez środek rzędu kółek smarujemy powidłami i zwijamy w rulon, następnie ostrym nożem przecinamy w połowie zawijasa i powstają nam dwie różyczki.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, ciasteczka układamy w foremkach wyłożonych papierem do pieczenia, czas pieczenia 20-25 minut. Gotowe różyczki można oprószyć cukrem pudrem.



2 komentarze :