Pająki, posypka do ciast, tortów i babeczek




Post z cyklu ,,Zrób to Sam,,. Własnoręcznie wykonane pająki do zdobienia ciast, tortów, muffinek i różnych deserów. Wykonanie ok. 50-80 pająków kosztuje nie więcej niż 1 zł + barwniki spożywcze. Banalnie proste i twórcze, dzieci będą miały fantastyczną zabawę tworząc pajęcze ozdoby. 



Składniki:

  • 1 białko 
  • cukier puder, ilość dawkujemy podczas miksowania
  • barwnik spożywczy, czarny i czerwony
  • 3 woreczki 
  • folia aluminiowa


1. Białko miksujemy i sukcesywnie dosypujemy cukier puder aż masa dobrze zgęstnieje. 

2. Do pierwszego woreczka dajemy łyżkę białej masy. Drugą łyżkę lukru farbujemy na czerwono i przekładamy do drugiego woreczka. Pozostały lukier barwimy na czarno i przekładamy do trzeciego woreczka. Każdą z mas przeciskamy do rogu woreczka, odcinamy maleńki rożek 1-2 mm.

3. Przygotowujemy dużo miejsca i rozwijamy folię aluminiową. Zaczynamy od czarnego koloru,wyciskamy nogi i na środku robimy kółko w kształcie brzuszka, wyrabiamy  całą czarna masę. Następnie przecinamy róg białego woreczka i robimy  oczy, tak samo postępujemy z czerwoną masą i tworzymy pyszczki.

4. Starajmy się zrobić krótkie nogi, żeby przy odlepianiu nie odleciały. Pająki na foli zostawiamy na całą noc, nie ruszamy, aby ich nie pokruszyć. Im lepiej wyschną, tym ładniej odejdą od foli.


5. Po odlepieniu pająków przekładamy je delikatnie do słoika i używamy wg. potrzeb. Tak przygotowana posypka może być przechowywana przez kilka miesięcy. 
Przepis bierze udział w konkursie ,,Moje wypieki i desery na każdą okazję,, w kategorii ,,Dzieci,, http://www.mojewypieki.com/info/moje-ksiazki
Posypki cukrowej nie należy używać do wilgotnych ciast, gdyż pająki mogą podsiąknąć i się rozpuścić.








Moje wypieki i desery na każdą okazję

3 komentarze :