Piernikowe babeczki z powidłami



Piernikowe babeczki są miękkie i puszyste, dobre korzenne przyprawy, miód i powidła sprawiają, że są bardzo aromatyczne. Zrobienie ich trwa kilka minut więc można je nazwać babeczkami dla leniwych. 



Składniki na ok 35 sztuk:

3 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki cukru
1,5 szklanki mleka
2 jaja
3/4 szklanki oleju
6 łyżek płynnego miodu
4 pełne łyżki powideł śliwkowych 
2 pełne łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
3-4 łyżeczki esencji waniliowej
szczypta soli

Do zdobienia wierzchu muffinek można użyć roztopionej czekolady z odrobiną mleka lub użyć gotowej polewy czekoladowej. Przyprawy i dodatki znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl




1. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika, proszkiem do pieczenia, sodą i solą, mieszamy.

2. Do osobnej miski dajemy miód, mleko, olej, esencje waniliową, jaja, powidła i cukier. Mieszamy razem do czasu aż cukier się rozpuści, następnie łączymy mokre składniki ze suchymi i miksujemy kilka minut.

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C, czas pieczenia ok. 25 minut. Papilotki na babeczki napełniamy do 3/4 wysokości. 




Wigilijny Piernik 2014 Świąteczne słodkości! Wigilijny Piernik 2014Prezenty na Mikołajki

5 komentarzy :

  1. Pyszności :)
    Zapraszam do udziału w akcji Świąteczne słodkości!
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/swiateczne-slodkosci

    OdpowiedzUsuń
  2. Obłędny <3

    Pozdrawiam bardzo serdecznie i ciepło w te zimne dni :)

    w wolnej chwili zapraszam do siebie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zajrzę z przyjemnością :), pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń