Smak dobrej zupy poznaję po tym ile dokładek domownicy sobie życzą, a w tym przypadku moje kuchenne eksperymenty okazują się być smakiem idealnym. Dynię zazwyczaj używam do wypieku chleba, nie ujmowała mnie w zupach, przekonałam się do niej dopiero w tym zestawieniu, w towarzystwie grochu, papryki i odrobiny chili smakuje wyśmienicie. Oprócz tego, że jest smaczna jej słoneczny kolor jest dobrym jesiennym antydepresantem :).
Składniki do 4-6 osób:
30 dag grochu omielanego
30 dag świeżej dyni hokkaido, bez pestek i skórki
2-3 świeże pomidory, lub puszka pomidorów w zalewie od Hiszpańskich Delikatesów
1 cebula
2 ząbki czosnku
smalec, masło lub oliwa
mały kawałek chili ok 1cm, lub 1-2 szczypty sproszkowanego chili
3/4 łyżeczki mielonego kminku
2 płatki suszonych prawdziwków lub kostka bulionowa grzybowa
natka pietruszki
4-5 kawałków marynowanej czerwonej papryki lub połowa świeżej
pieprz
sól
1. Groch namoczyć na noc, po namoczeniu odcedzić i gotować z małą ilością soli oraz kostką grzybową lub z suszonymi grzybami ok. 30 minut.
2. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę, czosnek i chili. Gdy cebula się zezłoci dodajemy pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory, wsypujemy przyprawy i chwilę razem smażymy ok. 5 minut.
3. Przesmażone warzywa łączymy z gotującym się grochem, dodajemy pokrojoną marynowana paprykę, natkę pietruszki i doprawiamy do smaku jeśli jest potrzeba. Gotujemy wszystko razem do miękkości warzyw ok 15-20 minut.
Dziękuję za udział w akcji SZYBKIE ZUPY!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
dziękuję za udział w akcji i zapraszam do zgłaszania kolejnych propozycji :-)
OdpowiedzUsuń