Śledź w pomidorach z cebulą



Bardzo prosta propozycja podania śledzia solonego. Przepis trudno zepsuć, więc każdy z pewnością potrafi go przygotować. Śledzia warto podać z pajdą domowego chleba z masłem.


Składniki:

  • 60 dag solonych płatów śledziowych 
  • 1 szklanka przecieru pomidorowego, ok 1 i 1/2 małego słoiczka, jeśli macie domowy przecier to będzie idealnie
  • 7 - 8 średniej wielkości cebul
  • 3 pełne łyżki dobrej jakości majonezu
  • oliwa lub olej
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki maggi




1. Płaty śledziowe moczymy w wodzie min. 2 godziny, a najlepiej zostawić je na noc do namoczenia. Odcedzić. Pokroić w plastry ok 1 cm i wyłożyć spód przygotowanej formy lub misy o szerokim dnie.

2. Na patelni rozgrzać oliwę, cebulę pokroić w talarki i zeszklić, lekko posolić i popieprzyć. Do zblanszowanej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, możemy tez podlać 2-3 łyżkami wody. Smażymy razem ok. 3-4 minuty, dodajemy maggi i przyprawiamy do smaku. Odstawiamy do wystudzenia.

3. Wystudzoną masę pomidorowo - cebulową łączymy z majonezem. Tak przygotowaną masą przykrywamy śledzie i odstawiamy do lodówki.



0 komentarze :