Żytnie ciasteczka z melasą


Ciasteczka do podjadania bez wyrzutów sumienia, bo w biodra nie pójdą!. Uwielbiam smak melasy w mojej kuchni. Maka żytnia oczywiście z młyna, sprawdzona  i po wielokroć testowana. Dla osób na diecie bezglutenowej też polecam, wystarczy tylko dodać odpowiedni proszek do pieczenia, bez mąki pszennej w składzie. Moim dodatkiem są daktyle, papaja i skórka pomarańczowa, ale bakalie możecie dowolnie komponować wg. dostępności i upodobania.

Składniki na ok. 40-50 sztuk:


  • 20 dag masła lub margaryny
  • 15 dag płatków żytnich
  • 1 szk mąki żytniej, dodałam typ 720
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 jajo
  • 6 łyżek melasy
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 3/4 szk pokrojonych bakalii 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia, przy diecie bezglutenowej użyć specjalnego bez dodatku mąki pszennej


Po składniki na ciasteczka warto zajrzeć na stronę  www.Skworcu.com.pl






1. Wszystkie składniki wymieszać. Z ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na przygotowanej formie do pieczenia. Każde ciastko lekko spłaszczyć, a wierzch posypać kandyzowaną skórką pomarańczową.

2. Piekarnik rozgrzać do 200 C, czas pieczenia ok 10-12 minut.




1 komentarz :