O tym, że buraczki są pyszne i bardzo zdrowe każdy wie, albo wiedzą Ci co je lubią tak jak ja. A dzisiaj zupełnie fantastyczne zestawienie dla podniebienia, czyli buraczki w słodkiej śmietanie z posmakiem chrzanu i cytryny. Smakują wyśmienicie!.
Składniki:
- 1 i 1/2 kg buraków ćwikłowych
- sok z 2 cytryn
- 1/2 litra śmietany kremówki 30-36%
- 3 łyżki świeżo startego chrzanu
- sól ok. 2 płaskich łyżeczek
- pieprz do smaku
1. Buraki gotujemy w mundurkach na pół twardo bez soli. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plastry, skrapiamy sokiem z dwóch cytryn mieszamy i odstawiamy.
2. Śmietankę gotujemy z chrzanem, solą i pieprzem, a następnie mieszamy z burakami.
3. Buraki ze śmietanką przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C i zapiekamy przez 30 minut. Podawać na ciepło.
0 komentarze :