Miałam kłopot żeby zrobić zdjęcia tymże drożdżówkom, bo łakomstwo mojej rodziny sprawiło, że znikały nadzwyczaj szybko. Ciasto delikatne i pyszne z dużą ilością cynamonu, aromatyczne i bardzo smaczne, polecam!.
Składniki na 12 sztuk:
- 50 dag mąki pszennej
- 3 dag świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 15 dag roztopionego masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 10 dag roztopionego masła
- cynamon, kilka łyżeczek
- cukier, najlepiej brązowy, kilka łyżeczek
Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2-3 łyżki ciepłej wody
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl
1. Drożdże połączyć z cukrem i mlekiem, dobrze wymieszać i odstawić na 10 minut, aby ,,ruszyły,,.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, ciepłe rozpuszczone masło, jaja oraz rozczyn z drożdżami. Wyrobić na gładkie ciasto, włożyć do miski, przykryć szczelnie folią do żywności i odstawić na ok. 30 minut, aby wrosło.
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 porcji, każdą cześć ciasta wałkujemy na prostokąt, smarujemy masłem, posypujemy cynamonem oraz cukrem, nacinamy wewnątrz, (nie przecinając boków) i zwijamy wzdłuż. Gotowy wałeczek zwijamy w kółeczko i drożdżówka gotowa. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia na ok. 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika wierzch drożdżówek obficie smarujemy roztopionym masłem.
4. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C, czas pieczenia ok. 20-25 minut.
5. Z cukru pudru i ciepłej wody ucieramy gęsty lukier, przekładamy do woreczka, odcinamy róg i polewamy gorące drożdżówki wyjęte z pieca.
Przepis wypatrzyłam na blogu Limonkowym, chociaż u mnie jest parę drobnych zmian.
Wow, po zdjęciach myślałam, że zawija się je w jakiś wymyślny sposób a tu proszę! Całkiem przystępny sposób formowania :) Super, że dodałaś zdjęcia!
OdpowiedzUsuńNie dziwię się, że szybko znikały, wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki Kochani :), cieszę się, że drożdżówki przypadły do gustu!
OdpowiedzUsuń