Tapenada, pasta z czarnych oliwek



Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem.

Składniki:


  • 15 dag czarnych drylowanych oliwek
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • garść orzechów włoskich
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl






1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na 
suchej patelni. 

2. Do miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba.

Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki. 








0 komentarze :