Zdrowych dodatków do chleba ciąg dalszy!. Moja tapenada jest w najprostszym wydaniu, a wiec oliwki, oliwa i czosnek, a efekt? - wypróbujcie sami najlepiej z domowych chlebem.
Składniki:
- 15 dag czarnych drylowanych oliwek
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów włoskich
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól
1. Oliwki odcedzić. Orzechy uprażyć na
suchej patelni.
2. Do miski wkładamy ząbek czosnku, wlewamy oliwę, dodajemy orzechy, oliwki i miksujemy blenderem na gładką pastę. Na koniec doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz solą jeśli jest taka potrzeba.
Tapenada można podawać z kanapkami, grzankami i krakersami. Dobrym dodatkiem będą pomidory, jajka oraz kiszone ogórki.
0 komentarze :