Szybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!.
Składniki:
- 1 duży por
- 2 cebule
- serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi
- 3 ząbki czosnku
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- pietruszka natka
Kluski:
- 2 jajka
- 1 szklanka kaszy manny
- szczypta soli
1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut.
2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut.
3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami.
4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy :)
0 komentarze :