Zupa z pora z kluseczkami




Szybka, bardzo zdrowa zupa z pora i czosnku z pysznymi kluskami z kaszy manny :), zupa fit!.

Składniki:


  • 1 duży por
  • 2 cebule
  • serek topiony, opcjonalnie, może być ale nie musi
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka natka


Kluski:


  • 2 jajka
  • 1 szklanka kaszy manny 
  • szczypta soli 
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl




1. Jaja na kluski roztrzepać widelcem, dodać szczyptę soli, dosypać kasze mannę i mieszać. Konsystencja powinna być jak gęsta śmietana, nie lejąca. Tak przygotowane ciasto odstawić na minimum 30 minut.

2. Białą cześć pora i trochę zielonej części kroimy w krążki, cebule i czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, smażymy pora z cebulą i czosnkiem, aż się przyrumieni, dodajemy sól i pieprz. Rumiane warzywa zalewamy bulionem, dodajemy serek topiony i gotujemy razem ok 15 minut. 

3. Ugotowaną zupę miksujemy blenderem, na gładką masę, dodajemy świeżą natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy kilka minut. Podajemy z kluseczkami.

4. Ciasto na kluski nabieramy małą łyżeczką, ok. 1/3 łyżeczki i wkładamy do gotującej się lekko osolonej wody, czas gotowania 12-15 minut. Odcedzić i podawać do zupy :)






0 komentarze :