Paluchy serowe do piwa


Chrupiące i rumiane paluchy, z przyprawami jakimi lubimy. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi, banalnie proste wykonanie!

Składniki:


  • 25 dag dobrego wiejskiego twarogu
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 25 dag mąki pszennej 


Te trzy składniki zawsze dajemy w takiej samej ilości

Dodatkowo:



  • 1 rozmącone jajo
  • kminek, sezam, sól gruboziarnista, suszone pomidory lub chili, co kto lubi
Przyprawy i bakalie znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl




1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy pokrojoną margarynę oraz rozgnieciony widelcem twaróg. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy je na pół godziny do lodówki.

2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 3-5 mm, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy przyprawami jakie nam odpowiadają i kroimy wzdłuż na paluchy. 

3. Piekarnik rozgrzewamy do 190C, paluchy pieczemy ok. 15-20 minut do czasu, aż się przyrumienią.




0 komentarze :