Ciasto na pierogi:
- 70 dag mąki pszennej
- 20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
- 1/2 łyżeczki soli
- 2-3 łyżki oleju
- 1 jajo
- gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu
Nadzienie:
- 75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków
- 20-25 dag bryndzy lub białego sera
- pieprz
- sól
1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem.
2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą.
3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni.
Świetna nazwa! Niewątpliwie będzie zachęcająca dla dzieci! Dziękuję za dołączenie do akcji! :)
OdpowiedzUsuńDziękuje :), bardzo nam miło z zielonymi pierogami gościć na ,,Pierogowej Akcji,, :)
Usuń