Pierogi Shreka, szpinak i bryndza


Zielone, wiosenne wydanie przepysznych zielonych pierogów, rodem ze Shreka :). Jakież było zaskoczenie moich dzieci gdy je zobaczyły!, świetna alternatywa dla szpinakowych niejadków.

Ciasto na pierogi: 


  • 70 dag mąki pszennej
  • 20 dag rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki oleju
  • 1 jajo
  • gorąca woda, taka jaką jesteśmy w stanie wytrzymać przy wyrabianiu


Nadzienie:


  • 75 dag gotowanych, zmielonych ziemniaków
  • 20-25 dag bryndzy lub białego sera
  • pieprz
  • sól




1. Szpinak rozmrażamy i dodajemy do mąki razem z wodą, która się pojawi po roztopieniu, szpinak z wodą mocno podgrzewamy przed dodaniem. 

2. Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj sól, gorący szpinak, jajka, olej i tyle gorącej wody ile zabierze mąka. Wyrabiamy gładkie elastyczne zielone ciasto, cienko wałkujemy, wykrawamy koła i nadziewamy ziemniakami z bryndzą.

3. Wodę na pierogi lekko solimy, dodajemy 2-3 łyżki oleju.W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Pierogi Shreka smakują doskonale z masłem lub klasyczne z wody moczone w jogurcie naturalnym z odrobiną koperku. Jeśli zostaną Wam na drugi dzień warto je podsmażyć na patelni, aż ciasto się przyrumieni.




Wariacje pierogowe

2 komentarze :

  1. Świetna nazwa! Niewątpliwie będzie zachęcająca dla dzieci! Dziękuję za dołączenie do akcji! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje :), bardzo nam miło z zielonymi pierogami gościć na ,,Pierogowej Akcji,, :)

      Usuń