Rozpoczął się czas mniejszych i większych eskapad, pikników i rowerówek, tak więc warto mieć coś zdrowego w koszyczku piknikowym. Proponuję kurczaka z czosnkiem i majerankiem w galarecie. Idealny pomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki.
Składniki na 2 średnie słoiki:
- 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka soli peklowej
- 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu
- do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym
- 1 1/2 płaskiej łyżeczki suchej żelatyny
- 1/2 łyżeczka pieprzu
1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości.
2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso.
3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę), mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy.
4. Rondel wykładamy ścierką i gotujemy mięso 50 min, zostawiamy na noc i rano ponownie pasteryzujemy. Po wystudzenia wokół mięsa zastygnie galaretka.
a na jakiem etapie dajemy żelatynę???? w składnikach jest a w przepisie nie :/
OdpowiedzUsuńZielona kuchnio :) żelatynę dajemy razem z innymi przyprawami, wcieramy w mięso razem z czosnkiem- solą- pieprzem i majerankiem :)
Usuńdziękuję! jutro zabieram się za przygotowanie :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego ;)
UsuńA jak długo pasteryzujemy kolejnego dnia?
OdpowiedzUsuńKlaudia drugi dzień pasteryzacja tak samo czasowo jak w pierwszym dniu 50 minut :), pozdrawiam :)
Usuń