Kurczak piknikowy w słoikach




Rozpoczął się czas mniejszych i większych eskapad, pikników i rowerówek, tak więc warto mieć coś zdrowego w koszyczku piknikowym. Proponuję kurczaka z czosnkiem i majerankiem w galarecie. Idealny pomysł do podjadania na wszelkie sposoby. Bardzo tani i prosty przepis na domowe specjały od Konczi i Szpileczki.

Składniki na 2 średnie słoiki:


  • 4 ćwiartki z kurczaka, możecie również dać filet lub podudzia
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli peklowej
  • 1 łyżka majeranku, tymianku lub rozmarynu
  • do każdego słoika po ziarnku ziela angielskiego i listku laurowym
  • 1 1/2 płaskiej łyżeczki suchej żelatyny
  • 1/2 łyżeczka pieprzu


1. Mięso obieramy, pozbywamy się skóry i kości.

2. Przyprawy łączymy ze sobą i nacieramy nimi mięso. 

3. Do wyparzonych słoików ( wybierzcie słoje rozszerzające się ku górze, żeby łatwo było wyjąć wędlinę),  mięso układamy ciasno do 3/4 wysokości, wkładamy liść laurowy i ziele angielskie. Słoiki zakręcamy.

4. Rondel wykładamy ścierką i gotujemy mięso 50 min, zostawiamy na noc i rano ponownie pasteryzujemy. Po wystudzenia wokół mięsa zastygnie galaretka.


6 komentarzy :

  1. a na jakiem etapie dajemy żelatynę???? w składnikach jest a w przepisie nie :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielona kuchnio :) żelatynę dajemy razem z innymi przyprawami, wcieramy w mięso razem z czosnkiem- solą- pieprzem i majerankiem :)

      Usuń
  2. dziękuję! jutro zabieram się za przygotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak długo pasteryzujemy kolejnego dnia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Klaudia drugi dzień pasteryzacja tak samo czasowo jak w pierwszym dniu 50 minut :), pozdrawiam :)

      Usuń